Spaghetti bolognese

spaghetti-bolognese-03
Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  1. 300 g mięsa mielonego
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 marchewka
  5. 2 łyżki oleju
  6. 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
  7. 3 łyżki przecieru pomidorowego
  8. 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  9. 2 łyżeczki suszonego oregano
  10. sól, pieprz
  11. 300 g makaronu Spaghetti
  12. świeżo starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą). Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makarony. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *