Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła, zimnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
Mus jabłkowy:
- ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
- Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno „wodnisty” smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
- Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.